ekonomitorget

Båtförsäkring

Då våren kommer så är det många som ser fram emot den helg då båten ska hämtas ut till den privata bryggan eller båtplatsen igen. På många platser runtom i Sverige är läget idealiskt för att njuta av båt. Innan man skaffar en båt så måste man dock vara medveten om att en båtförsäkring är en absolut nödvändighet. Det spelar ingen roll hur försiktig man är, en båt måste försäkras så det här är en kostnad som man får ta.

Nu behöver man förstås inte betala en jättedyr försäkring för att kunna ha glädje av sin båt. Det finns billiga båtförsäkringar som erbjuder allt som du kan tänkas behöva i form av skydd för båten, för dig då du sitter i den, och för andra som du möter till sjöss.

En båt ska försäkras

En båt måste man försäkra, men har du tänkt på vad som gäller om du låter båten ligga kvar i sjön under vintern? Faktum är att båtförsäkringar ser olika ut beroende på årstid och var man förvarar båten. Om man till exempel låter båten ligga i sjön under vintermånaderna så ökar risken för skador på grund av frysning. Det här kan komma att kosta extra och självrisken kan öka om båten skulle sjunka på grund av skador som den ådragit sig genom att ligga i sjön under vintertid. Det här är viktigt att ta upp med det försäkringsbolag som du vill skaffa båtförsäkring från. Det kan hända att du får vissa förmåner för att du väljer att parkera båten på land under vintertid.

Spara pengar på båtförsäkringen

Det finns saker som kan göra att du sparar pengar på din båtförsäkring. Först och främst så ska du se till att leta upp en billig båtförsäkring. Idag behöver man inte betala extra för ett känt namn på försäkringsbolag. Det finns många nykomlingar som ger utmärkta priser och ett skydd som du kan lita på. Sedan kan det vara så att du får ett lägre pris på båtförsäkring om du till exempel är medlem i båtklubb. Försäkringsbolaget vill ju gärna se att du är försiktig med och omtänksam om din båt, och att vara med i en båtklubb är ett tecken på detta.

Har man en dyrare båt så kan det också löna sig att installera en spårsändare. Det här är utrustning som kan larma om båtens läge. Det är viktigt om båten skulle bli stulen eftersom man kan återfinna den via spårsändaren. Med en spårsändare så kan man be om rabatt på sin båtförsäkring.

Hitta den bästa båtförsäkringen

För att hitta den bästa båtförsäkringen så ska du söka information online. De stora försäkringsbolagen ger priser och villkor på sina hemsidor, men det är klart att det specifika pris som du får kommer att påverkas av vilken båt du har samt hur du tar hand om den. Kom ihåg att jämföra priser på båtförsäkring mellan flera olika försäkringsbolag. Du kan alltid ta reda på ett bra pris och sedan be om motbud från det företag som du känner dig särskilt intresserad av. Detta kan vara ett smart sätt att få en billig båtförsäkring som dessutom ger ett komplett skydd för dig och din båt.