ekonomitorget

Båtlån

Då man funderar på att köpa båt så kan det bli aktuellt med ett båtlån. Entusiaster drömmer sedan barnsben om den perfekta segelbåten, och nyblivna sjötomtsägare inser att en motorbåt kunde göra livet lite häftigare. Den perfekta båten blir en möjlighet genom ett båtlån, men det är viktigt att även se till att få det perfekta båtlånet! Det är inte alla långivare som har bra båtlån, och i vissa lägen kan det vara smartare att helt enkelt ta ett privatlån.

Billiga båtlån

När man pratar om billiga båtlån så måste man inse att det är många olika faktorer som kommer att påverka priset på båtlånet. De banker som ger båtlån är oftast villiga att ge upp till 80% med båten som säkerhet. Resten måste man ordna själv och bäst är om man kan fixa kontantinsatsen utan övriga lån. Det viktigaste att tänka på är förstås den ränta som man erbjuds av banken eller långivaren. En låg ränta innebär att det blir ett billigare båtlån, men räntan kommer ju även att styras av ekonomin så om man har tänkt sig att betala av sitt lån under flera år så ska man se till att ha ett smidigt avtal med banken där man kan göra förändringar vad gäller ränta och amorteringar.

Det finns båtlån som tillåter att man betalar av större klumpsummor då det blir möjligt för att båtlånet ska bli billigare. Ta reda på om detta är möjligt innan du avtalar med din bank så att du inte får en obehaglig överraskning då du vill betala av lite mer än vanligt.

Båtlån eller privatlån?

Ett bra båtlån är en tillgång, men det är ju inte varje bank som kan erbjuda den här typen av lån. Det betyder inte att man inte kan låna pengar till sin båt från andra än de långivare som annonserar om båtlån. Privatlån kan också användas till den här typen av köp. Om du inte behöver låna så mycket pengar till din båt så ska du även jämföra båtlån med vanliga privatlån och välja det alternativ som kommer att kosta dig minst.

Jämför priser på båtlån online

För att finna det bästa båtlånet så ska du söka informationen online. Du kan själv kontakta banker och kreditgivare online för att ta reda på vilka villkor de ger för båtlån. Dessutom finns det tjänster där man jämför båtlån åt dig. Du behöver bara fylla i ett formulär med den information som du har, och så får du snabbt reda på hur mycket du skulle kunna få låna och till vilket pris.

Som vid alla andra lån så måste man ha en ordnad ekonomi för att få ett bra båtlån. Den bank som du vänder dig till för lånet kommer att göra en kreditupplysning om dig och ta reda på om du kan tänkas klara av att betala tillbaka pengarna i tid. Därför är det viktigt att du inte har betalningsanmärkningar som ligger kvar som rester och bevis om att du inte alltid har betalat dina räkningar i tid. Ta reda på detta innan du ansöker om båtlån så slipper du få informationen från banken som säger nej till lånet på grund av en gammal betalningsanmärkning.