ekonomitorget

Bilförsäkring

Alla som äger ett fordon i Sverige måste ha en trafikförsäkring. Det här är den enklaste formen av bilförsäkring som ger oss trygghet i trafiken. Nu vill man ju gärna ha ett större skydd för sig själv och sin bil, så därför så väljer de flesta att skaffa en hel eller halv bilförsäkring. Det finns så många olika bilförsäkringar att välja bland att man lätt kan bli förvirrad. Hur ska man hitta den billigaste bilförsäkringen som även ger ett komplett skydd och täcker för allt det som man har behov av?
Hjälpen finns online, men en bra bilförsäkring kräver även att man tänker till litegrand redan innan man skaffar sin nya bil…

Kostnader för en ny bil

En ny bil är ett glädjeämne. Även om den är begagnad så är den en nyhet som välkomnas. Då man letar efter en ny eller begagnad bil så måste man tänka på det där med försäkringen. Kostnaden för bilen är nämligen inte bara det som står på prislappen. Det belopp som man kommer att få betala för sin bilförsäkring varje månad blir en extra kostnad som till sist samlas till ett stort belopp. Därför kan man inte skaffa en bil som är billig men som har en försäkring som på ett år är lika dyr som hälften av bilen. Det vore ren idioti, men det händer faktiskt eftersom folk inte tänker på att undersöka kostnader för bilförsäkringar redan innan de skaffar bil.

Kostnaden för bilförsäkringen kommer att styras av den modell av bil man handlar, hur gammal bilen är, och hur långt den har gått. Annat som beaktas vad gäller själva bilen, är om den har varit med i olyckor tidigare eller av någon annan anledning behövt omfattande reparationer. Med tanke på detta så är det smart att välja en bil som har ett rykte om sig att inte behöva mycket service. Om man dessutom finner ett exemplar som inte körts mycket så bidrar det också till en billigare bilförsäkring.

Hel eller halv försäkring

En halvförsäkring ger lite mer än trafikförsäkringen som täcker skador på tredje part och deras egendom. Med en halvförsäkring så har man nämligen även täckning för brand, skador på glas, samt rättskydds- och räddningsförsäkring. För många så räcker detta, men med en helförsäkring så har man ett fullt skydd där vagnskada ingår. Man ska vara uppmärksam om att olika försäkringbolag kan lägga till och ta bort olika punkter i sina försäkringar. Därför ska man inte räkna med att en helförsäkring har allt som man behöver. Om man till exempel vill få kostnaden för en hyrbil täckt så måste detta finnas med från start i den bilförsäkring som man tecknar.

Det är en rekommendation att ta en helförsäkring eftersom denna inte behöver vara dyrare än en halvförsäkring. Innan man bestämmer sig så är det viktigt att man verkligen tar reda på vad som ingår och att man jämför priser och villkor mellan olika företag. Trafikförsäkringen måste man ha enligt svensk lag, men den är inte särskilt praktisk om man själv vållar andra i trafiken skada.

En billig bilförsäkring

Det är klart att man ska se till att få en billig bilförsäkring! I bilförsäkringarnas förlovade värld så finns det inget som säger att en dyr försäkring ger mer än en billig. Det som kommer att påverka vad du får för pengarna är det som faktiskt står i det avtal som du skriver under på. Då du får ett samtal från en försäkringsförsäljare så är det viktigt att du ställer rätt frågor. Bli medveten om vilka punkter du behöver i din försäkring, och ta reda på om dessa ingår för samma pris som erbjuds över telefon. Om de gör det så kan det ju vara läge att byta bilförsäkring för att spara pengar.

Man kan jämföra olika bilförsäkringar online, men det finns inte ett pris som gäller för samtliga bilägare. Som nämnt så kommer själva bilen att påverka priset, men man får heller inte glömma att den personliga statusen också kan ge en dyrare eller billigare bilförsäkring. Om man är ung så brukar det kosta lite mer och detsamma gäller den som bor i en storstadregionen. Anledningen till detta är att man anser att ungdom och områden med mycket trafik ökar risken för olyckor. Nu kanske du tänker på farfar som kör omkring halvblind i sin Ford från 1981. Visst, Farfar kan också vara en livsfara, men han har betalat sin försäkring under så många årtionden att detta täcker för den ökade risken.

Hitta den bästa bilförsäkringen!

Du behöver inte sitta och vänta på ett telefonsamtal från ett försäkringsbolag för att få det bästa priset på bilförsäkring. Online kan du kolla vilka erbjudanden som ges just nu genom att fylla i formulär med dina uppgifter. Det här ger ett ungefärligt prisförslag från olika bolag. Det du kan göra är att du ringer upp de bästa för att få ett pris. Om detta är bättre än det du har nu så kan du be ditt nuvarande försäkringsbolag om ett motbud. Detta fungerar ofta, men kom ihåg att kampanjer med billiga bilförsäkringar ofta riktar sig mot en viss grupp. Du kanske ser en annons som lovar den billigaste bilförsäkringen, men detta gäller bara om du fyllt 40 och inte bor i en större stad.

Den som söker, finner! Även om du tycker att du har en bra bilförsäkring så bör du ta reda på vad som erbjuds just nu. Det finns tusenlappar att spara på att skaffa den bästa försäkringen för bilen, och det är mycket enkelt att göra en sökning online för att se vilka företag som är aktuella för den typ av försäkring som du behöver.