ekonomitorget

Billån

Bank BeloppMaximal Kredit Min. InsatsMaximal Kredit du kan unyttja ÅterbetalningAntalet år att välja som återbetalningstid RäntaMaximal Kredit du kan unyttja Maximal StartavgiftUppläggningsavgift att betala då du startar lånet Årsinkomst min. Ålder Ansök
Ikano Bank 40 000 – 350 000 kr Inget krav 3 – 12 år 4,20 – 9,20 % 0 kr 125 000 kr 20 år
Swedbank 30 000 – 900 000 kr 20 % 2 – 7 år 5,90 % 0 – 650 kr   18 år
Freedom Finance 10 000 – 600 000 kr 20 % Upp till 7 år Från 4,55 % 495 – 995kr
(Handlare / Privat)
120 000 kr 20 år
SEB 40 000 – 1 000 000 kr 20% 2 – 7 år 6,43 % 500 kr 150 000 kr 18 år

Idag säljs det omkring en miljon bilar i Sverige per år. Många väljer att köpa sin bil via annonser online eller hos en lokal bilhandlare som kan erbjuda begagnade bilar med kvalitet och säkerhet. För de flesta så brukar det krävas ett billån då man vill köpa en bil, detta oavsett om den är begagnad eller ny. Man kan nästan alltid få ett lån till en bil, men det är viktigt att förstå vilka skillnader som förekommer, och hur man kan finna de billigaste billånen som dessutom ger mest.

Innan man tar ett billån så bör man undersöka det som erbjuds på marknaden. Detta kan man göra genom att själv ta kontakt med olika kreditgivare eller genom att använda sig av ett företag som jobbar med att ta fram det bästa billånet i enlighet med ens personliga förutsättningar.

Hur mycket kan man låna till en bil?

Hur mycket ett billån kommer att kosta beror förstås på hur mycket man behöver låna. Om man vill, så går det att låna till hela summan med bilen som säkerhet, men i de flesta fall så måste man lägga en handpenning som är en mindre del av beloppet som man vill låna. Om man vänder sig till en bilhandlare för att sälja bil och köpa en ny så brukar man kunna använda förtjänsten för den gamla bilen som handpenning. Nu kan man inte generalisera för den som säljer en gammal Skoda och vill köpa en ny BMW får förstås räkna med att det kommer att skilja i pris och att ett större billån kan komma att behövas.

Man kan heller inte säga en generell summa för hur mycket man kan låna till en bil. Din personliga ekonomi kommer att undersökas av långivaren för att avgöra om du kan klara av den storlek på lån som du begär. Det som kontrolleras är om du har fast jobb, fast bostad, eventuella betalningsanmärkningar och om du är myndig. Skulle allt det här se bra ut så kommer du att kunna låna en summa som är i enlighet med din ekonomi och livssituation. De företag som kan erbjuda större lån utan samma strikta regler brukar kräva återbetalning snabbare och till högre ränta, men detta kan det kanske vara värt om du av någon byråkratisk anledning får nej från en traditionell bank och måste köpa en ny bil nu.

Lånelöfte

Många drar nytta av det som kallas för ett lånelöfte. Du kan ansöka om ett lånelöfte från alla banker och kreditgivare, och det är inte något som binder dig till att faktiskt ta lånet. Med ett lånelöfte så vet du vilken summa du kommer att kunna låna och då blir det lättare att titta på bilar som ligger i den prisklass som du har råd med. Dessutom kan det uppskattas av en bilhandlare eller privatperson att se att du kommer att kunna finansiera köpet innan ett köpeavtal ingås.

Det där med ränta

Det som kommer att påverka kostanden på ditt billån är ju förstås vilken bil du köper. Olika märken och modeller värderas olika. Dessutom spelar det roll hur gammal bilen är och hur länge den har kört. Det är ju välkänt att bilar minskar i pris för varje meter man kör. Det är inte som ett hus som kan stiga i pris i och med att bostadsmarknaden förändras och renoveringar skapar nytt värde. Med en bil så innebär varje “renovering” en värdeminskning och det måste man tänka på då man ser på lånets kostnad i ränta och amorteringar.

Med billån så har man huvudsakligen 2 olika betalningssätt och dessa är lån med rak amortering eller det som kallas för annuitetslån. Med rak amortering så kommer man att betala samma summa varje månad i amortering, men räntan minskar i enlighet med den storlek på lån som återstår. Ett annuitetslån innebär att man i början betalar högre ränta och att man sedan ökar amorteringsbeloppet och minskar på räntan.

Krav för billån

I många fall så räcker det med bilen som säkerhet för att man ska kunna ta ett billån, men många banker har krav om att den ska säljas av en auktoriserad bilförsäljare. Om du vill köpa bilen privat, via en annons online, så gäller det att leta upp långivare som inte ställer detta krav. Dessutom kan det vara så att man måste ha en borgenär som ställer upp som säkerhet om man skulle få problem med att betala tillbaka sitt billån. Det här är något som kan hjälpa den som har ordnad ekonomi men fortfarande lider av gamla betalningsanmärkningar som finns registrerade hos UC och därmed omöjliggör något större lån.

Om man handlar sin bil hos en bilhandlare så kan han eller hon ofta ta hand om det där med billånet, men man bör alltid jämföra olika billån innan man tackar ja till denna tjänst. Det finns mycket pengar att spara på att välja rätt billån så några minuters undersökning och jämförelse online är något att betänka och dra nytta av.