ekonomitorget

Bolån

Bank Ränta 3 mån Ränta 1 år Ränta 2 år Ränta 3 år Ränta 5 år Ränta 10 år BelåningsgradAvgift för varje betalningsavi AmorteringAvgift för varje betalningsavi TopplånErbjuds topplån utöver 85% belåningsgrad Bet. AnmärkningErbjuds lån till en person med betalningsanmärkning Ansök
swedbank 4,20 4,20 3,85 3,85 4,09 4,70 Upp till 85% 40 år Nej Nej
bluestep 5,75 – 9 % (sätts individuellt) Upp till 85% 40 år Nej Ja
Uppdaterad: 2012-02-29

De allra flesta kommer förr eller senare att fundera på bostadslån. När man ska köpa en bostad så måste man inte ha hela summan redo tack vare förmånliga lån från banker och kreditgivare. Det man ska vara uppmärksam om är dock att det kan skilja sig ganska rejält mellan olika långivare vad gäller villkor för lån. Om man antar sitt bostadslån från den bank man varit kund i sedan barnsben, utan att kontrollera vilka villkor andra långivare kan ge, så kan det innebära att man betalar flera tusen kronor extra per år, helt i onödan!

För att finna billiga bostadslån som även är trygga att ta så måste man jämföra olika kreditgivare. Dessutom är det viktigt att man tänker på hur man sköter sin ekonomi eftersom den aktivitet som beskrivs i en kreditupplysning från UC kan påverka hur stort lån man kan få.

Bostadslånets olika delar

Bostadslån brukar delas in i 3 olika delar, och det är ganska vanligt att man tar alla 3 då det handlar om ett större lån. Det är viktigt att förstå lånets olika delar och att se till att få rätt rådgivning för att beta av lånet snabbt och effektivt för att på så vis kunna sänka sina lånekostnader.

Kontantinsats – Den del som av ett bostadslån som kallas för kontantinsats är de pengar som man själv bidrar med. Det här brukar vara en summa som ligger på 10% av lånets totala storlek. Det finns lån som inte kräver någon kontantinsats, men dessa brukar ha högre ränta och därför så kan det vara väl värt att spara ihop till en kontantinsats innan man ansöker om ett bostadslån.

Bottenlån/hypotekslån – Bottenlånet, som även kallas för hypotekslån, är den större delen av lånet som brukar ligga på omkring 75% av den totala summan. För den här delen av lånet så har man själva bostaden som säkerhet. Värderingen av bostaden kommer alltså att påverka hur stort bottenlån man kan få så det är viktigt att kontrollera vad som gäller för den specifika bostad som du vill få ett lån för.

Topplån – Det är inte alla som tar topplån, men om man måste göra detta på grund av att bostaden man vill köpa är dyr, och för att man inte har råd med någon större kontantinsats så kan det vara en mycket smidig lösning. Det är viktigt att förstå att topplånet är den dyra delen av ett bostadslån. Det är inte alltid som värdet på bostaden täcker som säkerhet för topplånet och därför brukar det ha en högre ränta. För att sänka sina kostnader för bostadslån så försöker man först att bli av med topplånet så att räntan går ner.

Kreditupplysningar från UC

De flesta är medvetna om att man måste ha en ordnad ekonomi för att få ett bostadslån. Man ska vara myndig, ha ett fast jobb med en inkomst som håller för den storlek på lån som man är ute efter. Dessutom brukar långivare kräva att man har en fast bostadsadress eftersom detta visar att man är en stabil person. Det som många missar vad gäller bostadslån är att man faktiskt kan få avslag om man har alltför många kreditupplysningar registrerade hos UC.

UC (Upplysningscentralen) är den instans som de flesta banker och kreditgivare vänder sig till för att ta reda på hur det står till med din ekonomi. Då de gör detta så registreras även denna förfrågan om kreditupplysning vilket visar att du har ansökt om lån. En kreditupplysning görs även om man bara vill köpa en produkt på avbetalning och den här kan ligga kvar i UCs register i ett års tid. Skulle det vara så att det finns många kreditupplysningar så kan en bank välja att säga nej till ett bostadslån eftersom det kan upplevas som om personen i fråga har problem med sin ekonomi trots att det handlar om tjänster och produkter på avbetalning!

Hitta det bästa bostadslånet

Idag kan man smidigt och enkelt leta upp ett billigt bostadslån genom att söka online. Det finns mycket information från olika kreditgivare på hemsidor där man kan se vilka villkor de erbjuder. För att få veta exakt hur stort lån, och till vilka villkor, man själv kan få, så kan man fylla i ett formulär online och skicka kopior på mäklarens handlingar som anger värdet på bostaden. Man får svar rätt snabbt och det gör att det blir lätt att ansöka om bostadslån online.

I Sverige så får man inte ge mer än 85% i bostadslån, men lånets kostnad avgörs ju inte bara av hur mycket man faktiskt får låna. Därför är det mycket viktigt att man tar reda på de räntor som ges för botten och topplån, och att man diskuterar vilken typ av ränta man vill ha och om det ska vara möjligt att ändra på detta utan kostnad, om det skulle löna sig. Har man redan ett bostadslån så kan man definitivt ta reda på om man idag skulle kunna spara pengar genom att lägga om det hos den bank man redan är kund i eller genom att teckna ett nytt lån hos en annan lånegivare som ger bättre villkor.