ekonomitorget

Hemförsäkring

Utan en hemförsäkring så får man själv täcka för kostnader som kan uppstå på grund av skador på hemmet. Det spelar ingen roll om man själv vållat skadan eller om den uppstått tillföljd av väder och vind, utan försäkring så har man hela ansvaret och det kan blir dyrt. Med en hemförsäkring så har man en trygghet som är viktig oavsett om man bor i hus eller lägenhet. Det finns förstås olika typer av hemförsäkring och det gäller att välja rätt för att inte missa skydd för de typer av skador eller problem som kan tänkas uppstå där man bor.

Idag är det också viktigt att jämföra olika hemförsäkringar för att komma fram till vilken som är billigast men samtidigt ger bäst täckning. För att finna bäst hemförsäkring så måste man först och främst vara medveten om vilka behov man har och sedan ta sig lite tid till att jämföra de erbjudanden som etablerade och nya försäkringsbolag ger just nu. Man kan se sin hemförsäkring som en paketlösning som täcker för brand, stöld och inbrott, ansvarsskador, och som ger ett rätts-, rese-, och överfallskydd.

Vem ska teckna hemförsäkring?

De flesta som har hus eller lägenhet är medvetna om att man måste skaffa en hemförsäkring. Det finns alldeles för många risker i ett hem och om man inte skaffar en försäkring så kan det bli riktigt dyrt. En grupp som inte alltid inser vikten av en bra hemförsäkring är studenter. Många har den uppfattningen att de inte behöver en försäkring om de inte bor i sitt eget hem eller i en bostad som de själva äger. Det här är ett resonemang som kan bli riktigt dyrt, för vad händer om olyckan är framme och man är utan hemförsäkring?

Om man är under 18 år och fortfarande bor hemma så täcks man av sina föräldrars försäkring, men annars så måste man faktiskt ha sin egen, eller uttryckligen ingå i en hemförsäkring som tecknats av någon annan. En hemförsäkring täcker skador på den egna egendomen och ger även skydd om man själv är orsaken till en olycka som till exempel en brand. Om man skulle glömma ett tänt ljus och detta sedan leder till en brand så täcker alltså en hemförsäkring för kostnaden som följer. Det är ansvarasmomentet i hemförsäkringen som hjälper till att betala i situationer som denna. Det är dock viktigt att man anger vem som ska ingå i en hemförsäkring då den tecknas, och att man kontrollerar att man ingår så att man inte står utan då man bor ihop med andra.

Tillägg till hemförsäkringen

En vanlig hemförsäkring kommer inte att täcka allt automatiskt. Det är viktigt att ta en titt på vad som ingår. I vissa fall kan det bli nödvändigt med tillägg för att försäkringen ska bli komplett. Det här beror litegrann på hur man bor och vad man sysslar med. En vanlig tilläggsförsäkring till hemförsäkringen är den som kallas för allrisk. Den är bra att ha om man plötsligt tappar en dyr pryl i marken så att den går sönder eller råkar ut för liknande olyckshändelser. Det bästa är att man funderar på sina egna behov och noga läser vad som ingår i en vanlig hemförsäkring och vilka tillägg som erbjuds. Med denna kunskap kan man bestämma sig för vilken typ av försäkring man vill ha.

Om man bor i en hyresrätt som omvandlas till bostadsrätt så kan man ju undra vad man ska göra med sin hemförsäkring. Kommer en hemförsäkring gälla då hyresrätten blir till bostadsrätt? I det här läget så behöver man inte teckna en helt ny försäkring, men det är faktiskt så att man har ett större ansvar i en bostadsrätt än vad man har i en hyresrätt, och det betyder att man kan komma att behöva det som kallas för ett bostadsrättstillägg till den vanliga hemförsäkringen.

Hur mycket får det kosta?

En hemförsäkring ska inte vara dyr och de flesta som har en bra hemförsäkring beskriver det som en liten kostnad som ger ett skydd för sådant som kan kosta skjortan. En premie för hemförsäkring kan ligga omkring 50 kronor i månaden och det är inte mycket pengar för att känna trygghet. Även om det kanske inte skiljer sig så mycket mellan en hemförsäkring som kostar 40 kronor i månaden och en som kostar 50 kronor, så ska man se kostnaden på längre sikt. Förhoppningsvis så kommer du ju inte att behöva använda din hemförsäkring och då är det ju klart att det är bra att den blir så billig som möjligt.

Tillägg till hemförsäkringen gör att den blir dyrare, men det kan det ju vara värt om man ser en särskild anledning till att skaffa specifika tillägg. Det här är ju något som kan variera beroende på ålder och livssituation. Därför ska man ta en titt på sin hemförsäkring med jämna mellanrum. Det kan ju faktiskt vara så att man kan spara pengar genom att ta bort tillägg som inte längre behövs, eller att man plötsligt behöver ett bättre skydd på grund av att man har flyttat.

Hitta den billigaste hemförsäkringen

Den billigaste hemförsäkringen finner man enklast online, och anledningen till detta är att man på nätet kan jämföra olika erbjudanden. Det finns tjänster där du kan ange dina specifika uppgifter och sedan få en lista på de företag som ger de bästa hemförsäkringarna för din situation. Använd den här informationen för att pressa priset på din nuvarande försäkring eller för att byta till ett bättre erbjudande. Det är inte svårt att finna den bästa hemförsäkringen, så se till att du är försäkrad, och att din försäkring har ett vettigt pris och ett innehåll som ger dig ett maxat skydd!