ekonomitorget

Hundförsäkring

Djur har inget automatiskt skydd om de blir sjuka, och det är därför som man bör se till att skaffa en hundförsäkring till sin bästa vän. För de flesta så innebär en sådan försäkring ett veterinärskydd, men den som har hund av ekonomiska skäl behöver en mer avancerad försäkring för att täcka för eventuella förluster som kan uppkomma om hunden skadas, springer bort eller blir stulen.

Om man skaffar sin hund från en uppfödare så kan det vara så att försäkringen ingår i köpet, men det här är inget man ska ta för givet. Det är upp till den som äger hunden att ta reda på om den är försäkrad och att se till att den fortsatt kommer att ha ett skydd som täcker alla behov.

När ska man försäkra sin hund?

Man ska inte vänta med en försäkring till sin hund. Om man inte skaffar en försäkring från första dagen med hunden så finns det nämligen risk för att man inte kommer att få ersättning om det skulle visa sig att hunden lider av någon sjukdom som först var dold. Försäkringsbolaget kan helt enkelt hävda att sjukdomen eller skadan uppstod innan man hade försäkrat hunden och därmed kan man inte kräva någon ersättning för den vård och rehabilitering som kan komma att krävas.

Med tanke på detta så ska man genast skaffa sin försäkring och även se till att den täcker allt det man har behov av. För en hund som är till enbart som sällskap så räcker det med en veterinärvårdsförsäkring, men om hunden är en speciell avelshund som kanske riskerar att bli stulen så behöver man lite mer skydd, och det bästa är att teckna en fullständig försäkring från start för att få maximalt skydd och även ett bra pris.

Försäkringar för avelshundar

För avelshundar och hundar som man använder i tjänst eller på fritiden med ett ekonomiskt intresse så behöver man lite mer än en vanlig veterinärvårdsförsäkring. Det här är en hundförsäkring som kallas för livförsäkring och den är först och främst till för det tillfälle att hunden skulle avlida. Om du har en inkomst via din hund så kan du alltså få ersättning för förlorad inkomst om hunden skulle avlida, bli stulen eller försvinna.

Det är viktigt att förstå att den här typen av försäkring bara behövs om du verkligen har en inkomst från din hund. Bara för att din hund är av en ovanlig ras så är det inte säkert att du behöver en livförsäkring för att vara på den säkra sidan. Livförsäkringen höjs ju med hundens ålder så det kan vara en delförsäkring man tar för en viss tid av hundens liv, men avstår ifrån då den går i pension från sitt “jobb”.

Försäkra hundens hälsa

De flesta nöjer sig med den hundförsäkring som kallas för veterinärvårdsförsäkring. Om hunden blir sjuk eller skadas så kan man behöva akut vård. Med en veterinärvårdsförsäkring så behöver man inte fundera så mycket på om man ska till veterinären med hunden eller inte. Det är dock bra att ta reda på hur mycket ersättning man får för olika typer av behandling. Det är inte så att en veterinärvårdsförsäkring täcker alla former av vård för hunden till 100%.

Om veterinären måste resa för att nå din hund så brukar inte detta täckas av försäkringen. Dessutom så har man ju en självrisk som kan bli ganska så stor då det handlar om mer komplicerade ingrepp som till exempel kejsarsnitt eller diskbråcksoperation.

Hitta den bästa hundförsäkringen

För att hitta den bästa hundförsäkringen så bör man söka online. I Sverige finns det inte så många olika val, men det betyder inte att man måste välja det försäkringsbolag som har ett känt namn. Genom att ta sig lite tid och undersöka vad de olika bolagen kan erbjuda för djur så finner man den billigaste hundförsäkringen som inkluderar det skydd man upplever som nödvändigt. Liksom med alla andra försäkringar så kan man alltid byta om man finner ett erbjudande som är billigt och bra. Därför ska man alltid hålla ögonen öppna för nya möjligheter och försäkringsbolag som erbjuder vettiga lösningar för hundförsäkring.