ekonomitorget

Kattförsäkring

Man behöver inte vara en så kallad ”kattmänniska” för att förstå hur hemskt det kan kännas om ens katt blir sjuk och man inte har råd att ge den vård som krävs för att kissen ska kunna överleva. Att stå hos veterinären och bara ha insomningssprutan som val för att man inte skaffat kattförsäkring är en mardröm som ingen borde behöva gå igenom. Det kostar inte mycket med en kattförsäkring och den ger en trygghet både för dig och för din katt.

Det sägs ju att katter har 9 liv, och visst kan man se det här. Katter tycks klara de mest extrema situationer, men tyvärr så kan man inte lita på de 9 liven då det handlar om kattens försäkring. Det blir så att säga inte billigare för att katten bara avverkat 2 liv. Det är andra saker som kommer att påverka priset på en kattförsäkring.

Vad ingår i en kattförsäkring?

En kattförsäkring kan bestå av 2 delar, men man behöver inte skaffa båda till en vanlig huskatt. Den viktigaste kattförsäkringen är den som kallas för veterinärvårdsförsäkring. Det här är en allmän försäkring för djur som ger ett skydd som täcker om katten blir sjuk och behöver behandlas hos veterinär. Med denna försäkring får man alltså ersättning om man behöver undersöka och eventuellt behandla sin katt för en skada eller sjukdom.

Den andra delen som man kan teckna för en katt är den som kallas för livförsäkring. Den här försäkringen ger ersättning om katten går bort. Katter avlider ju förr eller senare, men den som har en katt som ger en inkomst av något slag kommer förstås att lida en ekonomisk förlust om detta händer mitt under kattens karriär som avelskatt eller uppvisningskatt. Reklamkatter drar ju in pengar till sina hussar, och om något går snett eller om katten sticker så kan man med en livsförsäkring få en ersättning för den uteblivna inkomsten.

Hur mycket kostar det med kattförsäkring?

Den kostnad som kommer att gälla för din kattförsäkring beror förstås på om du vill att båda delarna som beskrivs ovan ska ingå och när du tecknar din försäkring. Dessutom kommer kattens kön att påverka priset på kattförsäkringen. Hanar är dyrare att försäkra eftersom de anses lida av fler hälsoproblem än honor. Dessutom kan det krävas att man kastrerar en hane för att man ska få en bra försäkring eftersom kastrerade katter inte är lika benägna att ge sig in i kattslagsmål.

Det är också viktigt att förstå att ersättningen man kan få för sin katt blir mindre ju äldre katten blir. Livsförsäkringen för en katt upphör då den blivit lite äldre (10-13 år) samtidigt som man får betala mindre för veterinärvårdsförsäkringen då katten nått en ålder om 7-8 år.

Man kommer alltid att få betala självrisk då det blir aktuellt med ersättning från en kattförsäkring. Om det handlar om en komplicerad operation så kan det alltså bli ganska dyrt att ta hand om en katt, trots att man har försäkrat den. Dessutom finns det sådant som en kattförsäkring inte täcker. Till detta hör veterinärens resor och mediciner som man själv köper. Förebyggande behandling av katt anses inte heller vara något som kattförsäkringen ska täcka.

Välj rätt försäkring till din katt

De här två huvudmomenten i en kattförsäkring tryggar alltså din ekonomi och kattens hälsobehov, men det finns mer att tänka på då du letar efter en bra kattförsäkring. Vad händer till exempel om din katt blir sjuk precis då du ska åka bort? Du kan ju knappast be kattvakten om att ta din katt till veterinären och fixa med kostnaderna för detta så du kanske rentav får stanna hemma om detta inträffar.

Om du har en katt och du reser ofta medan katten stannar hemma så är detta viktigt att tänka på. Du kanske måste boka om din resa för att komma hem snabbt då katten blivit akut sjuk medan du är på resande fot. För att täcka den här typen av scenario så måste du se till att din kattförsäkring har rätt slags tillägg samt att detta tillägg gäller för den typ av resa du gör. Se till att kontrollera detaljerna för kattförsäkringen innan du tecknar den så att du vet precis vad som gäller om det skulle bli aktuellt.

Finn en billig kattförsäkring

Flera försäkringsbolag erbjuder kattförsäkring men det är viktigt att du väljer att teckna en försäkring med ett företag som har god kunskap om katter och deras behov. Se till att du får ett bra pris och att försäkringen verkligen täcker allt det som kan tänkas bli aktuellt i ditt fall. Online kan du jämföra olika kattförsäkringar och därmed finna den som är billigast och bäst.