ekonomitorget

Kreditkort

Kreditkort AvgiftMaximal Kredit du kan unyttja KreditgränsMaximal Kredit RäntefrittMaximal Kredit du kan unyttja Effektiv räntaMaximal Kredit du kan unyttja Maximal Fördelar kort min. Ålder Delbetala ansök
Remember 0 kr 20 000 kr 56 dagar 19,29 % Upp till 8 olika försäkringar 18 år Ja
Ikano Bank 0 kr 60 000 kr 55 dagar 19,23 % Erbjudanden och rabatter 18 år Ja
easycard 0 kr 30 000 kr 56 dagar 25,95 % Resförsäkring och avbeställningsskydd 18 år Ja

Vad är ett kreditkort?

Många blandar ihop begreppen kreditkort och kontokort eftersom de här korten upplevs lika i och med att man använder de för betalningar i butiker och online. Det är mycket smidigt att använda sig av kreditkort, och det gör att man slipper att tänka på att alltid ha kontanter i plånboken. Samtidigt finns det vissa risker med att använda sig av kreditkort, och de här måste man vara medveten om då man bestämmer sig för att skaffa kreditkort.

De flesta som har ordnad ekonomi kan få ett kreditkort via sin bank. Innan man gör detta så ska man ta reda på de regler och villkor som gäller för kortet. Det finns nämligen en hel del pengar att spara på att använda sig av ett kreditkort med låg ränta och speciella bonusar som ges som tack för att man använder det. Det är också viktigt att man väljer ett kreditkort som passar ens individuella behov väl. Ofta kommer man fram till det bästa alternativet genom råd från en kunnig bankman, men det kan också vara smart att undersöka saken online innan man bestämmer sig.

Vad är kreditkort?

Ett kreditkort är ett kort som ger dig kredit från den bank eller kreditgivare som du är kund hos. Detta betyder att banken låter dig använda kortet utan att pengarna dras direkt från ditt konto. Detta ska man inte förväxla med kontokort som fungerar så att man enbart har tillgång till de pengar som faktiskt finns på kontot. Ett kontokort kan inte användas om det inte finns pengar på kontot, men ett kreditkort går alltid att använda eftersom kostnaden för det som man köper kommer att skickas som en räkning vid ett senare tillfälle.

Det brukar vara så att man får en räkning för sitt kreditkort i slutet av månaden där man kan se exakt vad man har handlat med det. Det samlade beloppet kommer sedan att dras från bankkontot. Nu gäller det förstås att pengarna verkligen finns där, annars kan man riskera straffavgift och ränta, och då blir det dyrt att använda sig av kreditkort.

Fördelarna med kreditkort

Det rekommenderas ofta att man skaffar både kreditkort och kontokort eftersom båda alternativen har fördelar. Med ett kreditkort sitter man ju aldrig fast utan pengar eftersom de inte måste finnas på kontot vid tillfället. Dessutom får man en bra översikt över det man handlar varje månad. Med kreditkort kan man också välja att betala genom avbetalningar. Det här kan vara ett bra stöd mot slutet av månaden då man får en oförutsedd utgift som man först kan täcka följande månad. Kreditkortet ger ju ett slags lån från banken som ger själva krediten.

Det är inte bara det att man kan betala senare som gör att kreditkort är smidigt och bra att använda. En annan fördel med kreditkort är att man bara behöver ett kort för alla sina inköp. Det spelar ingen roll om man handlar i en butik eller online, kreditkortet fungerar lika bra överallt. Man kan också få belöningar i form av bonus och i form av poäng för att man väljer att handla med kreditkort. Om man köper en resa med kreditkort så kan reseförsäkringen ingå vilket sparar pengar och ger ett fint stöd då man behöver det.

Hur ansöker man om kreditkort

Man kan ansöka om kreditkort om man har fyllt 16 år och har en fast inkomst. De flesta banker kräver dock att man har fyllt 18 år, och om man är student så kan lån och bidrag från CSN ses som en inkomst som duger för att ett kreditkort ska beviljas. Är man redan kund hos en bank så är det förstås enkelt att ansöka om kreditkort hos denna bank, men man kan även få kreditkort hos andra banker och kreditgivare.

Det går att ansöka om kreditkort online, via telefon, eller genom att besöka en bank. Fördelen med att skaffa kreditkort online är att det är lättare att jämföra olika erbjudanden på nätet, för att på så vis finna det allra bästa.

Vilket kreditkort ska man välja?

Det är viktigt att välja ett bra kreditkort som har en låg kostnad och erbjuder många finesser. Om du reser mycket så ska du givetvis se till att ditt kreditkort inkluderar en reseförsäkring så att du inte behöver betala extra för detta, och att du får poäng för dina resor som sedan kan ge pengar för nya resor. Varje kreditkort kan anpassas till dina behov så det räcker inte med att göra en generell undersökning av de kreditkort som finns. Du måste också fråga banken som erbjuder kortet hur de kan anpassa det till dina behov.

Beroende på hur man handlar så kan det finnas kreditkort som är bättre än andra. Om man till exempel väljer ett kreditkort som är knutet till den matkedja man handlar från så kan det leda till fina rabatter och bonusar på matinköpen. Varje person måste ta reda på hur han eller hon kan spara pengar med kreditkort och därefter välja det som har rätt fokus.

Viktigt att tänka på!

Man ska bara skaffa kreditkort om man har en ordnad ekonomi och inte tenderar att köpa för mycket bara för att det ska betalas senare. Banker och företag som kan ge kreditkort är duktiga på att avgöra om en kund kan klara av den här typen av kort, men man måste förstås tänka till lite själv. Om det verkar alltför lockande att börja överkonsumera med ett kreditkort så är det bättre att skaffa ett vanligt kontokort som begränsar hur mycket man kan handla.

Tänk också på att årsavgiften för kreditkort kan skilja sig rejält mellan olika företag. Det finns banker som ger dig ditt första år med kortet gratis och det är förstås ett erbjudande som du ska dra nytta av då du bestämt dig för att handla med kreditkort.