ekonomitorget

MC Försäkring

Med en motorcykel kan man få uppleva frihet i trafiken, och många trivs bra med att bara använda sig av MC. En motorcykel kräver inte mindre än en bil då man talar om försäkring. Det här är ju ett värdefullt fordon som dessutom får röra sig i kraftigt trafikerade zoner och på snabba motorvägar. Med en MC försäkring så ser du till att gardera dig mot stora kostnader om något skulle hända dig eller din motorcykel. Men hur ska man välja rätt MC försäkring?

Med MC försäkringar så kan man inte stirra sig blind på priset. Visst ska man jämföra olika erbjudanden och se till att man får det bästa priset, men innan man väljer så är det viktigt att tänka på vilka tillägg man kan komma att behöva. Det finns nämligen olika typer av MC försäkring och du kan inte räkna med att en viss typ av försäkring ska innebära samma sak hos alla försäkringsbolag. Med tanke på detta så gäller det alltså att först och främst ta reda på vilka behov man kan tänkas ha av MC försäkring samt vad som gäller för den modell som man har.

Måste man ha en MC försäkring?

Det här är ingen ovanlig fråga. Särskilt inte från den som skaffat en motorcykel för nöjets skull. Folk kan resonera att de ändå kör så försiktigt och sällan att det knappast behövs en försäkring. Först och främst så är det så att man inte får ge sig ut i trafiken på en motorcykel utan en trafikförsäkring. I Sverige är det tack och lov lag på detta så att man kan garantera att det alltid finns en försäkring som täcker för motparterns skador om man skulle råka ut för en olycka. Om det inte vore på detta vis så skulle ju folk kunna smita ifrån sitt ansvar med en axelryckning och hävda att de inte har pengar till att täcka för den skada de vållat andra.

Då man försäkrar sin motorcykel så handlar det ju inte bara om olyckor. Man får verkligen hoppas att trafikolyckor aldrig blir en anledning till att man måste utnyttja sin MC försäkring! Det är tyvärr vanligt att motorcyklar blir stulna eller råkar ut för skadegörelse, och har man ingen försäkring så får man själv stå för kostnaden av en ny motorcykel eller reparationer. Nu kan man ju inte förutspå vad som kommer att hända med motorcykeln och därför är det viktigt att man väljer en MC försäkring som ger skydd för allt det som skulle kunna hända.

Välja rätt MC försäkring

Det finns 3 huvudsakliga försäkringar för motorfordon, och dessa gäller även för motorcykel. Först och främst så måste man ha det som kallas för trafikförsäkring och som säkrar att skada man vållar andra i trafiken täcks av en försäkring. Rent praktiskt kan man alltså rulla ut på vägarna med sin motorcykel med enbart en trafikförsäkring. Nu väljer MC förare att skaffa försäkringar som täcker lite mer och dessa är halv och hel försäkring.

Med en halvförsäkring för MC så har man skydd om motorcykeln skulle fatta eld, komma till skada på annat sätt eller bli stulen. En halvförsäkring för MC kan också täcka för eventuell bärgning. Med en helförsäkring för MC så täcker man allt. Den här typen av försäkring kommer att hjälpa dig, även om det var du som vållade olyckan. På grund av detta så väljer de flesta en helförsäkring för MC.

Regler och självrisk

Man kan inte lita på att en helförsäkring kommer att täcka allt det som man förväntar sig. Om du till exempel förvarar din hjälm och andra tillbehör tillsammans med din motorcykel så kan ju även dessa försvinna i samband med en stöld. Det finns riktigt bra MC försäkringar där detta kan läggas till så att du får ersättning för allt om din motorcykel skulle bli stulen tillsammans med hjälm och MC ställ. Precis som med vanliga bilförsäkringar så finns det flera tillägg som kan underlätta om man hamnar i den situationen att motorcykeln blir stulen eller skadas så att man måste ha ett annat fordon under reparation.

Man får alltid räkna med en viss självrisk då man behöver använda sin MC försäkring. Den här ska man se närmre på då man väljer sin försäkring. Olika bolag har olika regler och beroende på vem du är och hur du använder din motorcykel så kan du få bättre regler och villkor. En MC försäkring är alltid individuellt anpassad så se till att ta reda på vad som skulle kunna räknas till din fördel för en lägre premie och ett bättre skydd.

Billig MC försäkring

Kostnaden för din MC försäkring kommer att påverkas av flera saker. Dels så ska du tänka på att olika modeller av motorcyklar har olika pris för försäkring. Om du ännu inte har köpt din motorcykel så kan det vara väl värt att undersöka skillnaderna mellan olika modeller och märken, och kanske välja med hjälp av denna information. Sedan är det ju så att din personliga bakgrund som MC förare samt det område du bor i kommer att påverka hur billig MC försäkring som du kan få. Det här är svårt att påverka och du kan bara jämföra mellan olika bolag för att se om något premierar din kundgrupp bättre än de andra.

För att hitta den billigaste MC försäkringen så ska du börja online och jämföra olika erbjudanden. Då du funnit några försäkringsbolag som verkar intressanta så kan du kontakta dem via mejl eller telefon för att få ett personligt erbjudande. Var inte rädd för att presentera ett bättre pris du fått för att se om du möjligen kan få ett ännu bättre av det bolag du vänder dig till. Tänk på att du kanske inte kommer att ha tid att undersöka priser för MC försäkringar på ett bra tag så se till att få det bästa priset nu och spara pengar på lång sikt. Samtidigt kör du säkert och du sover gott om natten med vetskapen om att din älskade hoj är i tryggt förvar.