ekonomitorget

Omstartslån

Ett omstartslån är precis som det låter, ett lån som ger en ny start, en ny chans. Den som har trasslat in sig i skulder, och har stora utgifter varje månad i form av avbetalningar på olika lån, bör se närmre på möjligheten med ett omstartslån. Den här typen av lån kan tas för att betala av alla skulder och samla utgifterna till ett lån med lägre ränta. På detta vis kan man alltså få ordning på sin ekonomi och dessutom spara pengar genom att göra sig av med de lån som kostar mycket i form av räntor och avgifter.

Skillnaden mellan omstartslån och vanligt lån

Den stora skillnaden mellan ett omstartslån och ett vanligt lån är att ett omstartslån inte kräver att man är fri från betalningsanmärkningar och skulder. Syftet med detta lån är ju att skuldsanera så därför kan man mycket väl ha anmärkningar hos UC och ändå bli beviljad ett större omstartslån. Fokusen ligger istället på framtiden och den återbetalningsförmåga man har i dagsläget. Om kreditgivaren ser att man har en fast inkomst och kanske till och med en säkerhet i form av bostad så kan man bli beviljad ett omstartslån.

Vad kostar det?

Kostnaden för ett omstartslån är individuell. Om man har en säkerhet så kan lånet bli billigare, men ränteläget och eventuella avgifter kommer också att påverka den totala kostnaden på lånet. Det är viktigt att man ansöker om ett omstartslån hos en långivare som ger rådgivning och ser på alla möjligheter. Visst kan du jämföra omstartslån online, men kom ihåg att det lån du till sist får kan bli billigare eller dyrare än de exempel som ges på nätet.

Vem kan få ett omstartslån?

De flesta kan få ett omstartslån, men det blir lättare att få ett ja om man har en fast inkomst och fast bostad. Långivare och banker kan ju inte ta hur stora risker som helst även om det verkar som om du skulle kunna klara av återbetalning. Därför får din ekonomiska historia en viss betydelse om än inte så stor betydelse som vid ett vanligt lån. Har du misslyckats med ett tidigare omstartslån så kan du inte räkna med ett nytt. Om du inte har en fast inkomst och heller inte äger något som skulle kunna användas som säkerhet, så kan du fortfarande få ett omstartslån. För detta krävs en borgenär eller en säkerhet som tillhör någon som går med på att du använder den till ditt lån.

Var kan man få omstartslån?

Eftersom omstartslån anses som riskfyllda så är det inte varje bank som ger dem. För att hitta ett bra omstartslån så får du söka online och jämföra de kreditgivare som jobbar med den här typen av lån. Lyckligtvis så finns det flera bra svenska alternativ för omstartslån, och det är ett alternativ som är väl värt att undersöka för den som drunknar i post med obetalda räkningar.