ekonomitorget

Spara

Alla behöver vi spara pengar, men det kan vara svårt att komma igång. Då varje månad tycks sluta på plus minus noll så kan man ju undra hur det ska gå att spara något. För att spara pengar så gäller det att ta en titt på hur man använder sina resurser och var man skulle kunna dra ner lite på utgifterna för att kunna spara. Det viktigaste är inte hur mycket att man sparar, men att man faktiskt lägger undan en slant med jämna mellanrum.

Det är regelbundenhet och fokus som kommer att leda till ett sparkapital som till sist kan bli ett fint stöd då man vill köpa något större som till exempel en bostad. Man ska heller inte glömma bort att ett mindre belopp som man sparat ihop kan bli en trygghet så att man slipper låna pengar om en oförutsedd utgift skulle dyka upp.

Spara på sparkonto

Man kan alltid välja att spara pengar på ett sparkonto. Det här ska inte kosta något extra. Du ber din bank om att öppna ett extra konto där du kan sätta in pengar att spara. Det brukar dock vara så att man inte kan ta ut pengar hursomhelst från ett sparkonto. Tanken är ju att pengarna ska få ligga orörda och att du som tack för detta ska få en lite bättre ränta än vad du få på ditt vanliga lönekonto. Man får göra upp med banken om hur ofta man ska kunna ta ut pengar från sitt sparkonto.

För att se till att det regelbundet kommer in pengar på sparkontot så ska man ta för vana att föra över en viss summa pengar från lönekontot varje månad. Detta kan man göra via sin bank online eller genom att använda deras telefontjänst. Om man får en större summa pengar i gåva så kan man ju också se till att sätta in en del av dessa på sparkontot genom att helt enkelt besöka sitt bankkontor med pengarna i hand.

Ger bankränta något då man sparar?

En del drar sig för att spara pengar på sparkonto eftersom bankräntan för den här typen av konton brukar vara låg. Samtidigt är det bättre att spara på ett sparkonto än att lägga pengarna under madrassen. Det är klart om man sparar ett mindre belopp under en kortare period så kan man inte räkna med en bankränta som är hög och lukrativ. Det hela beror lite på hur mycket man sparar och hur länge. Det man kan göra är att diskutera med sin bankrepresentant om det kan löna sig att investera en del av pengarna för att få en högre ränta och bara behålla en mindre del på sparkontot med den vanliga bankräntan. Den ränta som ges för ett sparkonto kan man alltid diskutera med sin bank, och det ska man göra för att få de bästa villkoren!

En plan som fungerar

För de flesta så kan det vara svårt att komma till skott och börja spara. För att man ska kunna spara pengar så måste man lägga undan det belopp som ska sparas redan då lönen kommer. Den som upplever att det inte finns något verkligt utrymme för sparande kan ta det försiktigt och lägga undan någon hundralapp till att börja med. Det kanske betyder att man inte kommer att köpa lika mycket pizza och godis, men det är det väl värt och de flesta klarar av att spara en mindre summa varje månad.

Låt även pengar som du får som present gå till ditt sparande. Gör upp en plan för hur mycket du ska spara av din totala inkomst per månad, och håll dig till denna. Med tålamod och idogt sparande så når du till sist ett fint belopp på ditt sparkonto.

Börja spara nu!

Det viktigaste är att du faktiskt börjar spara pengar nu, och det är därför som du bör göra det redan då lönen kommer. Du kommer inte att spara pengar om du hela tiden skjuter upp denna uppgift till slutet av månaden då pengarna är slut. Börja med att öppna ditt sparkonto och sätt in 100 kronor. Gör sedan upp en plan som du håller dig till. Om du får mer i lön så kan du öka på ditt sparande. Några tusen kronor på ett sparkonto kanske inte låter som så mycket, men du kommer att se på detta helt annorlunda den stund då några tusen kan vara det som räddar dagen!